• Midsommar firande
  • En av våra lekplatser

Välkomna!

Detta är en liten informationsskrift för alla nyinflyttade och för dem som redan bor här, men inte är medvetna om att de bor i en samfällighet. Att bo i en samfällighet innebär att alla har ett ansvar för förvaltningen av gemensamma ytor. Alltså blir inte området bättre än vad vi gör det till. Tänk på att värdet på ditt hus påverkas av både husets skick och hur omgivningen ser ut!

Här följer några punkter att beakta. Men sist, och inte minst, välkomna till Byåkersbackens samfällighetsförening!

Kontaktombud

Området, Centrala Byåkersbackens Samfällighetsförening, består totalt av 214 hushåll. Dessa är i sin tur indelade i 12 stycken så kallade kvarter. Om du är intresserad av områdets geografi så finns en karta på väggen nere i styrelsestugan vid Majsåkersvägen.

Varje kvarter har två kontaktombud. Dessa sitter på två år, med överlappning, och normalt roterar ansvaret att vara kontaktombud från hus till hus. Vissa kvarter har valt att lösa detta på annat sätt, men det viktiga är att det varje år finns, som ovan nämnts, två kontaktombud per kvarter. Hur ser det ut i just ditt kvarter? Tala med dina grannar så får du säkert besked.

Kontaktombuden fungerar som en länk mellan styrelsen och de boende. Vill styrelsen få reda på de boendes åsikter i en fråga, så anlitar de kontaktombuden för att nå ut. Å andra sidan, vill någon på området få framfört sin åsikt, så talar de med kontaktombudet, som i sin tur framför det till styrelsen på ett av de kontaktombudsmöten som hålles cirka 4 ggr på år.

På dessa möten återfinns alla kontaktombuden samt representanter från styrelsen.

Vill du ha direktkontakt med styrelsen så finns en representant i stugan varje onsdag mellan 19:00-19:30. På anslagstavlorna på förråden finns också en lista över styrelsens medlemmar, och deras ansvarsområden under verksamhetsåret, samt på vilka telefonnummer och email adresser du når dessa. Försök att nå rätt person för det problem du vill ha åtgärdat.

Snöskottning

Tänk på att du som egnahemsägare är skyldig att vintertid skotta snö längs med din tomtgräns. Och detta gäller 1,20 meter ut från tomtgränsen ifråga. Om du inte fullgör din plikt och någon halkar och skadar sig, så är det du som husägare som blir skadeståndsskyldig!
I detta fall har föreningen inget som helst juridiskt ansvar.

Tidningsbärare och brevbärare har också rätt att neka utdelning om de anser sig vara utsatta för risker härmed. Och det anser de sig väldigt lätt vara utsatta för vid halt väglag.

Även soptömmarna kan vägra tömma soporna vid utsatt tid, om de anser att vi inte fullgjort vår plikt att röja bort snö och is. Med de flesta av oss får numera själva köra ner tunnorna till vändplatserna.

Lampbyte

Vi ansvarar alla gemensamt för att trasiga lampor på våra lyktstolpar bytes ut. När området var nybyggt på ansvarade vissa fastigheter för lampbyten. Detta fungerade väldigt dåligt, så vid årsmötet 1998 beslöts att alla boende som ser en lampa vara trasig har ansvar för att den blir utbytt.

Ser du en lyktstolpe vars lampa gått sönder, så byt denna. Lampor kan hämtas i stugan mellan 19:00-19:30 varje onsdag.

Husdjur

Om du har husdjur måste du se till att dessa inte medför olägenhet för andra på området. Speciellt gäller detta katter. Dessa är underbara husdjur men måste handhas rätt. De har en benägenhet att sköta sina behov i områdets sandlådor vilket inte är populärt hos områdets barnfamiljer. Det kan ju faktiskt också sprida en del sjukdomar. Alltså, har du katt så håll den under uppsikt och helst inom din egen tomtgräns.
Hundar kan också vara en källa till förtret. Hundbajs ska enligt lag tas bort och deponeras på för här avsedd plats. Plocka upp efter din hund och ingen kan anmärka på dig som hundägare.

Växtlighet

Växtlighet vid tomtgränsen har specifika regler som måste följas. Denna får maximalt sticka ut från din tomtgräns med 20 cm. Om höjden på växtligheten överstiger 2,40 meter så kan den sticka ut lite längre över denna höld. Med det är inget måste!

Tänk också på att om du har en hörntomt så är det väldigt bra om hörnan fasas av. Detta ger en förbipasserande en bättre chans att se korsande trafik.

Om du bryter mot dessa regler är du faktiskt straffbar. Ovan nämnda riktlinjer faller numera under byggnadslovslagen.

Trafik

Vårt område är ett så kallat ”bilfritt” område. Det innebär att vi ska försöka undvika fordon så långt som möjligt på våra gångar.

Men visst finns det nödvändiga transporter. Tänk då på att framföra fordonet med gånghastighet. Vårt områda är sedan 1 juli 2007 klassat som gångfartsområde. Dvs all typ av trafik sker på gåendes villkor.

När av- eller pålastning är genomförd så forsla bort fordonet så snabbt som möjligt. Asfalten på våra gångar är inte lagd för att bära större tyngder under längre tid.

Har ni ungdom i hushållet? Be dem framföra cyklar, mopeder, skateboards, inlines etc. med försiktighet. Vi har många mindre barn som leker på gångarna.

Sophantering

Det finns ingen central upphämtningsplats för grovsopor. Vi har inte heller någon fast container på området.

Grovsopor hämtas av kommunen om man ringer dem och påtalar att man har något att kasta. En del hämtas gratis, men en del avfall får man betala en mindre avgift för. Varje år delar kommunen ut en broschyr med uppgifter om vad som gäller. Studera denna noga och spar den, så vet du vad som krävs vid varje tillfälle. Du kan också få mer information om grovsopor på kommunens hemsida.

En del av oss, som bor längre bort från farbar väg, vändplatserna, får själva köra ner soptunnorna dit kvällen innan sophämtningen. Detta gäller alla tunnor. Hushålls-, trädgårds- och matavfallstunnor.

Garage

I garagen får endast förvaras bilar och dess tillbehör. Inget brandfarligt gods får naturligtvis finnas där.

Garagen tillhör föreningen. Du äger alltså inte ditt garage, du äger en 214-del av alla garage. Vid problem med tex. lås, kontakta styrelsen.

Tänk också på att sätta in din bil i garaget när du inte använder den. På så sätt finns det chans för besökare att utnyttja de parkeringsplatser som finns utanför garagen. När du eller gäst parkerar på parkeringsplatserna, lägg det kort som följer med hushållet synligt i bilen. Vi försöker se till att obehöriga inte använder vår parkering.

Internet och TV

Alla är anslutna till samfällighetens avtal med Ownit (Internet 1000 Mbit) och Telenor (TV via fiber).
Detta ingår i samfällighetsavgiften.

Vid problem kontakta Ownit eller Telenor kundtjänst. Styrelsen tar gärna emot feedback via mail på din kontakt med supporten.
Bra att veta är att fiberboxen i er bostad ägs av Ownit under avtalets löptid. Det betyder att de ansvarar för att den fungerar utan extra kostnad. Undantag om den skadats.

För bättre wifi hastighet läs här:
http://www.byakersbacken.se/nyheter/20190121-wifi/

Notera att har ni den TV digitalbox som delats ut från Styrelsen tillhör den fastigheten. Har du fått en ny av Bredbandsbolaget/Telenor så tillför den dom. Är du osäker så kontakta Telenor kundtjänst och fråga. Extra tjänster utöver det basutbud som ingår i samfällighetens avtal, eller vid behov av ny digitalbox, kontakta Telenor. Kostnad för detta står boende för.

Om man flyttar eller gör ingrepp på fiberboxen eller själva fibern får man själva stå för kostnaden för att reparation av fibern.
Vår rekommendation är att behöver man av någon anledning flytta fiberboxen bör man kontakta Ownit för rekommendation av vilken leverantör man kan anlita för att utför ett sådant jobb.

Ansvar

Hela området har vi gemensamt ansvar för, eftersom vi äger det tillsammans. Gränsen för det gemensamma ansvaret går vid din tomtgräns. Därefter har du själv fullt ansvar. Föreningen kan inte ta på sig reparationer som krävs innanför din tomt. Där emot kan du anmäla fel som uppstår utanför din tomt till samfälligheten. Det ska vi betala gemensamt.

Gemensamma ytor

I en samfällighet finns åtskilliga gemensamma ytor. Dessa sköts inte av kommunen, som i vanliga villaområden. Dessa måste vi sköta själva.

Vanligtvis har varje kvarter en vårstädning och en höststädning på sin gård, där alla går ut tillsammans och röjer. Föreningen bistår med de så kallade kvarterspengarna för förnyelse eller för samvaro grannar emellan i kvarteren. Se inte denna uppgift bara som en arbetsplikt! Finns det bättre chans att lära känna sina grannar och skapa gemenskap än att arbeta ihop för ett gemensamt mål?

Årsmöte

En gång om året håller samfälligheten ett årsmöte. Varje hushåll har en röst. Gå på dessa möte! Man kan inte sitta och klaga i köket över det man tycker är fel, om man inte tagit chansen att förändra saker och ting på årsstämman med sin röst. Det är faktiskt du, och dina grannar, som bestämmer hur närmiljön ska utformas.

Avgifter

Du betalar en avgift till föreningen. Vad är det egentligen som du betalar för?

Dels betalas en samfällighetsavgift. Detta är pengar som går till den gemensamma skötseln. Här ingår sådant som reparationer av gemensam egendom etc. Här finns också avsättningar för framtida, kända och okända, reparationer och förbättringar. Vattenförbrukningen betalas också centralt. Vattenförbrukning avläses automatiskt två gånger per år. Samfälligheten betalar den totalta förbrukningen och debiterar därefter hushållen.

Så är även fallet vad gäller fiberkabelavgift för TV och IT. Ett litet påpekande. Om man inte betalar sin avgift i tid så delas en påminnelse ut. Sker inget då så skickar föreningen skulderna till kronofogden. Vi har helt enkelt inte råd att fungera som räntefri bank.

Man ska också komma ihåg att om man behäftar i skuld till samfälligheten så har man förverkat sin rätt att rösta på årsstämman.

Öppen spis

Det är fullt tillåtet att bygga öppen spis eller sätta in en braskamin om det görs på ett korrekt sätt. Men Oxie är, enligt Stadsbyggnadsnämnden, avsett att uppvärmas via direktel. Ska man elda i öppen spis eller i braskamin så är det endast så kallad trivseleldning som får ske.

Trivseleldning innebär två tillfällen per vecka och högst en halvtimme per gång.

Detta är inget som styrelsen har något som helst inflytande över utan är alltså generella regler som gäller, av Stadsbyggnadsnämnden fastställda, för stadsdelen Oxie.

Öppen eldning kan dock upplevas av andra som störande, upphängd tvätt kan bli förstörd, lukten kan irritera etc.

Återigen gäller den gamla reglen att vara lyhörd mot sina grannar och låta sunt förnuft råda!

Tips/idéer

Vi bor som sagt i 214 hus. Alla är byggda cirka 1976-1977. Efter alla dessa år har det skett ombyggnader, tillbyggnader och rentav en del nybyggnader. Det fanns från början fyra olika hustyper att välja mellan.

Trots detta är det mesta gemensamt vad gäller husens uppbyggnad, yttre utseende och grundstomme. Därför kan vi ha en otrolig nytta av varandra. Har du drabbats av en skada? Har någonting skett som du tror kan ske andra hus?

Meddela detta i så fall till dina grannar. Tala med kvarterets kontaktombud. Ta kontakt med styrelsen.

Slutord

Vi hoppas att vi inte låtit alltför negativa och fördömande i denna skrift. Men det är ju problemen som skapar osämja. Det som är bra, och det är faktiskt det mesta, behöver inte påtalas. Alla som köper hus i området lägger ned en ansenlig summa pengar i köpet. Låt oss alla försöka förvalta denna investering så bra som möjligt!